De Water Ondernemers


Het doel van project De Water Ondernemer is dat 100.000 mensen in provincie Alibori duurzaam toegang krijgen tot schoon en veilig drinkwater. En dat 40 jonge, werkloze academici in Benin een baan hebben - als Water Ondernemer.

Maak kennis met onze Water Ondernemers 

Op dit moment zijn 7 Water Ondernemers actief, waarvan 2 vrouwen. Het streven is dat zij ieder 4 drinkwaterpunten beheren, waarmee ze in totaal 2.400 mensen van schoon drinkwater kunnen voorzien. Voor deze jonge academici en hbo’ers uit Benin betekent dit project: bouwen aan hun eigen toekomst en die van hun landgenoten in afgelegen gebieden.


Faïzath Salifou

Faïzath Salifou is Water- en Sanitatietechnicus. Als kind zag ze al hoeveel moeite haar ouders moesten doen om drinkwater te bemachtigen. Daarom koos ze voor een studie op het gebied van water.

Ze ziet dit project als haar kans om mensen zoals haar ouders te ontlasten. Voor haar persoonlijk komt het ondernemerschap als geroepen. Hiermee kan ze zichzelf ontwikkelen en onafhankelijk zijn.


Soulémane Igue 

Soulémane Igue is Senior Technicus op het gebied van Water en Sanitaire voorzieningen. Zijn passie voor ondernemen en zijn wil om drinkwater toegankelijk te maken voor iedereen zijn de voornaamste redenen waarom hij Water Ondernemer is.


Romuald Kopessi 

Romuald Kopessi is ingenieur Hydrogeologie. Zijn specialismen zijn het beheer van ondergrondse waterbronnen en gemeentelijk projectbeheer. 

In zijn jeugd was Romuald voor water aangewezen op rivieren. Tijdens de droge seizoenen is water schaars. Veilig drinkwater vinden werd dan ook een persoonlijke uitdaging. Hij was blij dat hij de kans kreeg om een universitaire opleiding te volgen in de watersector. 

Na een stage bij een boorbedrijf realiseerde hij zich dat hij ondernemer wilde worden. Daarom aarzelde hij geen moment om zich aan te sluiten bij het project De Water Ondernemer. Zijn enige geloofsbelijdenis is vandaag de dag: 'Samen voor geweldige uitdagingen.'

Asergie Sènan Immaculée Sonon 

Asergie Sènan Immaculée Sonon is Water Ondernemer. Zij groeide op in de heuvels waar water schaars is. Voor een kan water moest ze vele kilometers afleggen en lange wachtrijen trotseren.

Net als in Alibori stierven in haar geboortestreek veel mensen aan door water overgedragen ziekten. Als Water Ondernemer wil ze haar steentje bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden in afgelegen dorpen. Want: 'water is leven'.


Wilfried Atchichoe

Wilfrid Atchichoe is ingenieur in ECO-Hydrologie. Hij is Water Ondernemer, omdat hij zijn expertise op dit gebied wil inzetten voor het welzijn van de mensheid als geheel. Hij wil op deze manier zijn droom verwezenlijken en een succesvol ondernemer worden.


Viros D.B. Leke 

Ik ben sinds juni 2016 de project coördinator in Benin. Ik ben getrouwd, vader van twee jongens, bioloog en gespecialiseerd in hygiëne. Hiervoor was ik assistent van de Technisch Raadgever Volkshuisvesting en Constructie van het Ministerie van Milieu en Volkshuisvesting en Chef van de divisie Water en Hygiëne van Stichting Le Pont.

Nu coördineer ik met passie het project, opgezet in Bénin in de provincie Alibori. Dit project leert mij elke dag mijn eigen zwakheden te overwinnen om in het midden te staan van een mooie familie bestaande uit de ondernemers die er vol voor gaan, de gemotiveerde partners, donoren die soms erg nieuwsgierig zijn, de lokale autoriteiten, de bezoekers en de bevolking die we bedienen.

Samson Agossou 

Samson Agossou is hydroloog en komt uit Bonou. Hij heeft zich aangemeld voor dit project, omdat hij graag iets wil doen aan de drinkwatervoorziening in plattelandsgebieden.

In Kandi – waar hij is opgegroeid – heeft hij gezien wat waterproblemen voor de bevolking betekenen. Hij ziet dit project als zijn kans om daar iets aan te doen. Daarnaast wil hij graag onafhankelijk zijn, het ondernemerschap biedt hem die mogelijkheid.


Halissou Yarou

Halissou Yarou komt uit Parakou en is Hydroloog. Hij is afgestudeerd in Oppervlakte hydrologie en Aardrijkskunde. Zijn ambitie is om drinkwater makkelijker en rechtvaardiger toegankelijk te maken voor de plattelandsbevolking. Daarnaast wil hij de duurzaamheid van de waterbronnen waarborgen voor toekomstige generaties.


Franck Mehissou

Ik ben Franck Mehissou, technicus industriële informatica en onderhoud van systemen. Ik ben getrouwd en vader van vier kinderen.

Sinds mei 2018 werk ik voor het project. Ik hou van dit project want het belooft ondernemersschap in dienst van de bevolking. Ik ben heel blij om hier werkzaam te zijn want ik kan zo mijn beroep uitoefenen en in contact komen met de natuur ver weg van de stad. 

Kortom, het is niet altijd makkelijk maar het is heel interessant om te betrokken te zijn bij het project.


Coördinatie en ABEEA

De Eijkelkamp Foundation heeft Viros D. B. Leke als Project Coördinator in Benin aangesteld. Hij stuurt de Water Ondernemers aan. Alle Water Ondernemers hebben zich verenigd in de l' Association Béninoise des Entrepreneurs en Eau et Assainissement.

Vrouwelijke Water Ondernemers

In Benin zijn vrouwen meestal kostwinner. Ze werken vooral op het platteland en verdienen doorgaans een laag inkomen. Vrouwen vormen iets meer dan de helft van de actieve beroepsbevolking. Daarom selecteren we bij voorkeur jonge vrouwen voor dit project.

Goed getraind aan de slag

Alle geselecteerde kandidaten volgen via De Eijkelkamp Foundation een maandlang een training tot Water Ondernemer. Daarbij besteden we onder andere aandacht aan netwerken, communicatie, creativiteit en administratie (finance & control).
Daarnaast leren Water Ondernemers hoe zij de Water Access Points (WAPs) moeten onderhouden.